keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Morsinko- ja indigovärjäystä


Vietin muutama viikko sitten viikonlopun värjäyksen merkeissä, osallistuin työväenopiston indigovärjäyskurssille. Teimme kurssilla värjäyksiä myös morsingolla: valmiilla uutteella ja tuoreista lehdistä keitetyllä uutteella. Koska pigmentti ei ole vesiliukoista, valmisteluprosessi oli hieman monimutkaisempi kuin kasvivärjäyksessä mutta itse värjäys taas kävi sutjakasti. Lankoja voi värjätä max. 15 min, joten istuskelu jäi vähemmälle (ja sukankudin ei juuri edennyt).

Olin varannut mukaan loput käsittelemättömät villalangat, jotka minulla vielä oli ja lisäksi vielä valkoisia superwash-lankoja, joita satuin löytämään. Tällaista saalista sain aikaiseksi:

Vasemmalta: Tuoreet morsingonlehdet (3 eri värjäyserää), aiemmin ehdistä tehty uute (3 värjäyserää, viimeisin näistä näytti aivan valkoiselta pesun jälkeen) ja sitten pitkä liuta selkeästi sinisiä indigolla värjättyjä lankoja (osaa näistä solmin/laitoin kierteelle, jotkut käyneet väsipadassa kahdesti).

Morsingolla sain aikaiseksi lähinnä pastellisävyjä, ihan herttaisia mutta hieman imeliä. Sinistä väriä lankoihin tarttui aika vähän. Aiemmissa kokeiluissani Gjestalin Baby Ull on toiminut ihan kivasti, mutta nyt huomasin sen ottavan väriä paljon huonommin kuin tavallinen villalanka. Mukana oli myös Nallea ja 7 Veljestä, ne värjäytyivät ihan hyvin. Tyytyväisin olin kuitenkin peruspässinpökkimään, joka tällä kertaa oli kotoisin Kauhavan Kangasaitasta.

Jotkut kurssilaiset värjäsivät aiemmin värjäämiään keltaisia lankoja ja saivat upeita vihreitä sävyjä. Erilaiset langat värjääntyivät tälläkin kertaa hyvinkin eri tavoin ja olikin kiva nähdä, miten upeita lankoja muut saivat aikaiseksi. Värjääminen on kyllä kivaa ja koukuttavaa puuhaa, vielähän tässä ehtisi ominkin voimin jotain keitellä pihalla ennen säiden viilenemistä!

Ei kommentteja: